Poet ca toti poetii

dsc011823
Pentru a afla cat mai multe despre poezie si modul ei de a se naste am ales sa stau de vorba cu Bogdan Dragomir, poet ce a intrat in aceasta lume a creatiei la 15 ani cu volumul de versuri “Cadere de ingeri”. O introducere elaborata ar fi de prisos, avand in vedere ca poetul se reprezinta prin faptele lui si atata tot.

1. Ce te-a determinat sa scrii poezie?

Sincer, nu stiu sa identific cauza exacta a acestui determinism. Probabil este vorba despre o necesitate nascuta dintr-un dezechilibru, dintr-o “maladie a spiritului”, dupa cum spunea Noica; o necesitate ce isi pretinde o saturatie. Insa, aceasta saturatie, adica efortul acesta de a te recuperare prin scris, este intotdeauna partiala, incompleta, cu rest. Restul asigura permanenta necesitatii. Probabil aceasta este si argumentul pentru care scriitura, sub toate manifestarile ei, este inepuizabila istoric- chiar si cu riscul de a se repeata.

2. Care sunt motivele care te opresc doar la poezie? Ai incerca sa scrii si alceva?

Momentan, scriu exclusiv poezie. Nu am o motivatie clara pentru aceasta “decizei”, intrucat nu sunt pe deplin responsabil de ea.
Exista si un soi de conditionare nemotivata intre ceea ce spui si modul in care spui. Problema putintei de a scrie si a modului de a scrie sunt cu necesitate probleme ale limbajului. Limbajul articuleaza existenta proxima, o asaza, iar limba este cea care face cu putinta “racordarea” la timp. Limba in general, si limbajul in particular, intemeiaza existenta atat ca virtualitate, cat si ca materialitate. Astfel privind lucrurile, poezia veritabila este cea care forteaza cel mai mult limitele limbajului, adica limitele existentului. Asadar, putinta de a scrie si altceva ramane la bunavointa limbajului, la capabilitatea lui de a satisface “doleantele” mai multor genuri de rostire.

3. Ce definitie dai tu poeziei?

Pentru mine, poezia este cea care neantizeaza imposibilitatea, limita. Ca atare, ea este insasi posibilitatea, intrucat se prezinta atat extensiunea cat si intensiune a limbajului. Poezia (ca forma ideala) o inteleg ca pe un pozitiv indivizibil.

4. Prin creatiile tale, ce consideri ca ai adus nou in poezie?

Problema noutatii este ceva mai dificila, este discutabila. As prefera sa reformulez intrebarea, daca mi se permite, astfel : Prin ce se individualizeaza poezia ta, care este diferenta ei specifica? La o intrebare ca aceasta pot da un raspuns. Pai … cred ca se individualizeaza prin sintaxa si semantica, iar diferenta ei specifica consta in faptul ca este exclusiv o problema de limbaj, o poezie care isi doreste spasmatic sa descopere limba pre-babelian, iar in aceasta incercare incordata, ajunge sa fie o poezie schizoida atat ca forma cat si ca mesaj.

5. Cu rima sau fara rima?
Fara rima
6. Clasicism sau modernism?
Modernism
7.Ce parere ai despre impactul jurnalismului in scrierile literare?

Cred ca cele doua ar trebui sa fie autonome una fata de cealalta, intrucat, ambele au anumite rigori si cerinte constituionale. “Pledez” pentru neamestecul jurnalismului in literatura.

8. Crezi ca temele abordate in poezie, pot avea impact asupra cititorilor?

Conceptul de cititori are o extensiune mult prea mare. Probabil asupra unui segment restrans (chiar foarte restrans) de cititori, da. De ce?…Deoarece poezia mea este neemotiva, fragmentara, mesajul este transmis cu dificultate, apare si dispare, tematica este variabila chiar si in interiorul aceluiasi poem, tehnica “antinomiilor transfigurate” ingreuneaza decriptarea mesajului, este predominant imagistica, este complet alienta de actualitatea poetica. Iata cate motive pentru care poemele mele nu merita sa fie citite.

9. Cum comentezi initiativa hobby dater, de a face sa se intalneasca intre ei oameni care nu se cunosc dar care sunt legati printr-o pasiune comuna?

Din punctual meu de vedere, incercarea de a realiza un dialog tematic intre oamenii ce se afla sub acelasi unghi de incidenta, este apreciabila. Cred ca, in general, un demers inspre comunicare nu poate sa fie altfel decat construcitiv.

A.M

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s