„Am învăţat de la oamenii simpli să fiu umil şi de la cei bogaţi să fiu prost”

Este un taur greu de influenţat care dă oamenilor trei şanse. Un burlac de 28 de ani care îşi doreşte să aibă succes, atât ca afacerist cât şi ca muzician. Cum scapă de stresul mediului business ? Bate la tobe. Dacă acum 10 ani, muzica reprezenta o rampă de lansare, concerte stil Deep Purple şi un proiect muzical cu trupa Firma, astăzi, Sorin Burcaş vede în muzică o evadare din cotidian. În prezent este toboşarul cover band-ului Room-Service, band de acompaniament al emisiunii “Transformarea”, prezentată de Giulia Nahmany.

Ai cântat cu Firma timp de 8 ani. Ai fost pe rând basist, clăpar şi toboşar. De ce această nevoie continuă de schimbare ?

A fost mai mult o adaptare la nevoi pentru că în acele momentele lipseau nişte instrumentişti din formaţie, iar eu am fost cel sacrificat. Niciun om normal nu renunţă la clapă ca să bată la tobe. Am făcut mişcarea asta ca să meargă trupa, dar recunosc că mi-a şi plăcut să încerc şi alte instrumente.

În orice trupă există momente de tensiune. Trupa Firma a rezistat destul timp în nebuloasa muzicală din România. Care au fost atuurile voastre ?

Pasivitatea. Exista un singur creier care funcţiona, în felul lui, dar funcţiona. Iar ca să rezişti cu un singur creier pentru toţi, trebuie să fii pasiv.

O trupă în care nu există comunicare poate rezista pe piaţă ?

Sunt mai multe răspunsuri pe care ţi le pot da la această întrebare. De cele mai multe ori există un nebun în trupă care îi dă afară pe cei care nu comunică cum vrea el şi asta se întâmplă în majoritatea trupelor de la noi. Comunicarea este foarte importantă atât timp cât oamenii au o direcţie comună. Dacă sunt indiferenţi atunci trebuie să existe un comunicator, dar totul trebuie să fie bidirecţional.

Dacă ai avea de ales între un muzician desăvârşit dar dificil din punct de vedere comunicaţional şi unul de nivel mediu dar cu spirit de echipă, pe care l-ai alege ?

Nu ştiu… cred că pe niciunul. Toate chestiile astea merg până la un punct. Dacă tragi linie şi eşti mulţumit de ziua asta, e ok. Dacă tragi linie peste trei zile şi ai realizat ceva, e ok. Dacă tragi linie peste 10 zile şi respectivul a început să dea inapoi, atunci nu e chiar ok. Trebuie să ştii când să tragi linie. Doar aşa afli dacă poţi colabora sau nu cu oamenii.

Te-ai implicat într-un nou proiect muzical: un cover band. Cât de greu este să treci de la compoziţii proprii la reproducerea unor piese care au fost cândva hituri ?

Ca să citez din clasici: “aproape crunt, nasol rău de tot”, “n-ai cum să faci aşa ceva”, “niciun compozitor care se respectă nu cântă cover-uri”. Este greu. Din cauza asta foarte puţini reuşesc să treacă de la compoziţie, la trupe de cover.

De 4 ani eşti directorul unei firme de IT. Cum se îmbină cele două activităţi ?

Da… de 4 ani sunt patron. Se împacă foarte bine. De ce nu s-ar împăca ? Se ştie că pentru a rezista în muzică trebuie să ai cu ce. Pentru un vocal e ceva mai uşor. Ţipi şi se aude, dar atunci când eşti instrumentist ai nevoie de instrumente şi de câteva mii de euro pentru a le reînnoi. Ori, dintr-un salariu de 700 RON pe lună nu ai cum să ajungi cântareţ. Nu o să ai cu ce. Pentru asta mi-am făcut firmă, ca să pot face bani şi să-mi realizez visul.

Ai lucrat şi în PR. Te-a ajutat pe plan muzical experienţa dobândită în acest domeniu?

Da. Cel mai important lucru pe care l-am învătat a fost să-mi cer drepturile. Am învăţat de la oamenii simpli să fiu umil şi de la cei bogaţi să fiu prost.

Cum s-a schimbat în timp perspectiva ta asupra muzicii ?

În trecut era ceea ce vroiam să fac: să ajung faimos, să cânt. Nu pe scene mari. În România, scenele mari se termină pe undeva pe la Iaşi. Acum este pur şi simplu o deconectare de la stresul cotidian injectat.

Silvana Roberta Helal

Advertisements

One thought on “„Am învăţat de la oamenii simpli să fiu umil şi de la cei bogaţi să fiu prost”

  1. Pingback: The Answer « Addicted to LoVE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s