“Actoria se invata!”

sinzSinziana Nicola este o tanara actrita. Ultima piesa in care a jucat, alaturi de  Florina Gleznea,  Ionut Grama si Emil Mandanac, este “Cui i-e frica de Virginia Woolf?”.

1. Din ce in ce mai putina lume merge la teatru. De ce crezi ca se intampla acest lucru?

Nu mi se pare ca lumea nu mai vine la teatru. Sunt surprinsa chiar de numarul mare de tineri care vin la teatru. Daca spectacolele vorbesc despre teme care sa-i intereseze pe oamenii din ziua de azi, ei vor veni. In schimb, daca le prezinti ceva prafuit, in care nu mai cred nici macar artistii care au creat spectacolul, atunci este firesc sa nu vina.

2. In viziunea ta, cum este Teatrul astazi?

Este o amestecatura de stiluri, este in cautare. Asta nu este neaparat un lucru bun. Mi se pare ca se cauta lucruri doar de dragul de a fi original, de a aduce ceva nou. De fapt, mi se pare ca se cauta numai forma de prezentare si nu esenta lucrurilor despre care vrei sa vorbesti.

3. O secventa dintr-o piesa de teatru care te-a marcat ?

Am vazut Spectacolul “Regina Mama” de trei ori si de fiecare data m-a marcat si mai tare. Secventa cea mai dura este, bineinteles, cand moare fiul Reginei – Olga Tudorache. M-a marcat foarte tare pentru ca nu ma asteptam sa fie atat de “pe bune”. Adica sentimentul a fost atat de puternic incat mi se parea ca mi se rupe sufletul ( la propriu) si ca ar trebui sa urc pe scena si sa o ajut.

virginia5_0

4. Ce personaj te fascineaza?

Sunt multe personaje fascinante. Si sunt multe care le descoperi ca fiind fascinante abia cand le lucrezi. Hmmm… pai Ofelia, Honey ( pe care am descoperit-o lucrand)… sunt multe. Din lecturi sunt multe dar cred ca cel mai interesant este cand actorul face ca personajul sa fie fascinant. 🙂

5. Exista vreo piesa de teatru in care ai vrea sa joci neaparat? de ce anume aceasta piesa?

In Closer. Vorbeste despre deformarea relatiilor de cuplu intr-un mod foarte obiectiv. Dupa ce am vazut filmul, m-a pus un pic pe ganduri si asta este efectul pe care l-a avut asupra multor persoane.

cui_i_e_frica_de_virginia_woolf_0066. Te reprezinta vreun personaj?

Toate personajele pe care le-am lucrat ma reprezinta intr-un fel sau altul. Nu am gasit un personaj despre care sa zic: “Da, asta sunt eu.” Poate Rachel, din spectacolul “Port” ma reprezinta cel mai bine pentru ca am lucrat foarte detaliat la el. Este un personaj care desi are parte de tot felul de necazuri, este capabila sa treaca peste si s-o ia de la capat. Nu stiu neaparat daca sunt asa, dar stiu sigur ca asa as vrea sa fiu.

7. Ce carte ar merita sa devina piesa de teatru (si nu a devenit inca)?

Cred ca toate marile carti au fost deja ecranizate. Sunt carti care mi-au placut foarte mult si dupa care stiu ca nu s-a facut nici un film cum ar fi: “Spuma zilelor” de Boris Vian, “Dans Dans Dans” si “Oaia Fantastica” de Haruki Murakami.

8. Care este farmecul in meseria de actor?

obliga sa descoperi multe lucruri despre tine. Asta daca vrei sa o faci bine. Este fascinant sa vezi cum aceleasi cuvinte ale aceluiasi personaj suna diferit cu fiecare actor care il joaca.

cui_i_e_frica_de_virginia_woolf_039. Actoria este innascuta sau se invata?

Se invata. Trebuie sa lucrezi foarte mult ca sa faci lucruri de calitate. Sunt persoane carora le vine mai usor si altele care trebuie sa lucreze mai mult dar in ambele cazuri este vorba de o munca de cautare care se invata. S-au scris o gramada de carti despre acest proces.

10. Cei mai buni actori din teatrul romanesc?…

Sunt multi actori care imi plac: Olga Tudorache, Andreea Bibiri, Mihaela Sarbu, Victor Rebenciuc, Dorel Visan, Dragos Bucur, Ivanov si multi altii. Nu stiu care sunt cei mai buni.

11. De ce ar trebui oamenii sa mearga la teatru? De ce este teatrul mai bun decat “altele”?

La teatru se spun povesti care ar trebui sa-i faca pe spectatori sa reflecteze asupra unor teme. Si in film se spun povesti, si in carti. Dar la teatru se produce un fenomen propriu acestei arte si anume empatia. Cand actorii joaca bine, se produce un schimb de energie intre ei si spectatori care ii face pe acesti din urma sa inteleaga la un nivel profund problemele personajelor.

Elena T.

Advertisements

One thought on ““Actoria se invata!”

  1. Foarte multi nu vin la teatru pentru ca teatru a ajuns ceva prea putin , pe timpuri un spectacol era extraordinar era o fascinatie enorma , dar daca piesele de teatru ar fi mai deosebite atunci cu siguranta vor fi mai multi oameni la piesele deteatru …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s