“Nu mi-as implanta un gadget care in doi ani s-ar demoda”

gadgetGadget-urile reprezinta doar accesorii pentru Adrian Spinei, care lucreaza in industria software de zece ani. Functiile foto, video sau playerele implementate la telefoanele de ultima generatie i se par specialistului in IT de prisos, chiar daunatoare terminalelor, pentru ca le distrug autonomia.

1. Care sunt nebuniile tehnologice pentru care ai o slabiciune?
Daca ne referim la gadgeturi, nu pot iesi din casa fara telefonul meu mobil si MP3 player. Nu stiu daca este o “slabiciune”, ci mai mult faptul ca acestea au inceput sa faca parte din stilul meu de viata cotidian.

2. De ce functii ale telefonului mobil nu te-ai putea lipsi?

In mod evident, de functia de telefon! Folosesc in mod curent si Internetul mobil: pentru email, stiri si cititul feed-urilor RSS de la aproximativ 200 de bloguri si publicatii online. Transferul de date trebuie sa fie cat mai rapid: 3G – ideal HSDPA. Ocazional, folosesc si SMS-ul.

Nu as simti disparitia functiilor foto, video si a playerelor audio de pe telefoanele mobile, pentru simplul motiv ca sunt foarte prost implementate pe generatia actuala si distrug autonomia terminalelor. Cu acumulatoare care sa tina minim o saptamana, as reconsidera poate functia de MP3 player pe mobil.

3. Ce gadget inca neaparut ai inventa?

Nu este neaparat un gadget si nu este nici “neaparut”, in sensul in care exista deja experimente facute publice cu tehnologii de acest gen. Dar, as “inventa” si asta cat mai repede acumulatorul cu capacitate foarte mare, care sa ofere o autonomie de cateva saptamani la un telefon mobil in regim normal sau de 12-14 ore la un laptop in regim de utilizare intensiva.

4. HTC G1 de la Google sau iPhone?

Nici unul dintre aceste mobile nu raspunde in mod corect nevoilor de baza pe care eu le cer de la un telefon mobil. Dac-ar fi sa aleg neaparat, as prefera iPhone pentru ergonomia exceptionala a interfetei si pentru LCD-ul de calitate inca ne-egalata de alte mobile cu ecran tactil. HTC G1 este o prima implementare, imperfecta din multe puncte de vedere. Probabil ca pe viitor mobilele Android vor fi mai bune ca raport/calitate pret si vor avea un ecosistem software mult mai bogat decat terminalele produse de Apple.

5. Care este cel mai cool browser?

Nu stiu ce inseamna un browser web “cool”, dar din punct de vedere utilitate Firefox este de departe browserul momentului, urmat de Chrome pentru viteza si pentru modul in care functioneaza pe site-urile Google.

6. Care este amenintarea pentru Google?

Amenintarea pentru Google este tot Google. Sunt mii de oameni inteligenti care au fost incurajati sa fie creativi si care odata ce vor avansa in cariera isi vor dori mai mult decat sa fie o rotita intr-un mecanism imens. Nici nu indraznesc sa incerc sa-mi imaginez ce noi proiecte pot iesi din aceasta pepiniera.

7. Ce gadget ai propune pentru…de exemplu…un iubitor de pisici?

Un emitator de ultrasunete care sa detecteze cand pisica se apropie de canapea si incearca sa-si ascuta ghearele si sa emita un zgomot violent (dar inaudibil pentru oameni) care sa alunge pisica !
Da, am avut pisica … si canapea …

8. In cat timp gadgeturile vor face parte din corpul uman?

Se intampla deja. Daca-mi uit mobilul acasa, am senzatia ca-mi lipseste un organ vital ! Lasand gluma la o parte, nu cred ca gadget-urile vor face parte din corpul uman, ci mai degraba electronica simpla si fiabila care rezolva diferite probleme medicale. Asta se intampla deja de cel putin 20 de ani – vezi cazul pacemakerelor care se implanteaza in corp si regleaza ritmul cardiac sau al distribuitoarelor automate de insulina. Tendinta va continua probabil cu stimulatoare cerebrale pentru bolnavii de Alzheimer sau implanturi oculare pentru cei cu probleme de vedere. Altfel, eu unul nu vad avantajul direct de a-mi implanta chirurgical un gadget care in 2 ani va fi demodat.

Sursa foto: MyOwnSpunk.com

Adelina Titire

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s