Nu numai Marley zambea din iarba

Intrucat n-am avut prea mult timp pentru inca un interviu cu o persoana de mare notorietate, am sa impusc doi iepuri dintr-un foc incarcand in acelasi timp sa ma pliez pe topicului despre carti si alte lucruri de citit.

cornel-dinu-autograf1

Nu stiu daca stiti, iar daca nu stiti e ca si cum ati sti si invers, legendarul om de fotbal, cultura, litere si metempsihoza Cornel Dinu si-a lansat doua carti. Nu acum. In timp. Dar eu acum am aflat de ele. Colosalul happening literar s-a produs prin bunavointa editurii care altadata ii aducea publicului larg si proletar pe Hemingway, Proust sau Petrarca, Minerva pe numele ei, astazi o palida copie a ceea ce a fost candva, drept dovada ca poate abandona spre viol si perversiuni cea mai iubita colectie unui ilustru megaloman de la Caracal.

Cu ce a ramas, in schimb, Minerva? Cu astfel de capodopere editoriale, precum cele doua volume autobiografice ale lui Cornel Dinu, prefatate de cel supranumit “condeierul hepatic”, “magister cirosensis”, multiplu campion la halbere, sticlism si 100 ml plat, don Juan de Belu si-n curand riveran – Fanus Neagu.
Primul inconvenient il gasim in titlu. Cele doua carti se numesc: “Zambind din iarba” si “Jucand cu destinul. Zambind din iarna”. De unde deducem doua lucruri:

a. Cartea cu siguranta NU reprezinta o tentativa de plagiat; ea a fot scrisa chiar de Dinu. Cornel Dinu.

b. se adeveresc zvonurile conform carora, in ajunul celei de-a doua lansari, Dinu Cornel ar fi fost vazut introcandu-se catre mentorul sau pe care l-a intrerupt din manuirea unui recipient tip sticla, lansand urmatorul repros: “Hai bre nea’ Fane, si-am zis sa-i punem un subtitlu si la prima, acu’ o sa zica lumea ca-s prost”.

Profitam de acest articol pentru a-l linistim pe autor in privinta punctului b. Nu el e problema. El este un ipochimen avansat atat materialiceste cat si spiritualiceste, capabil sa faca, vreme de doua volume, dezvaluiri incredibile, din care putem afla ca atunci cand esti tanar alergi mai usor decat la batranete, ca securitatea s-a implicat inclusiv in fotbal sau ca Dinamo a fost intotdeauna echipa militiei si Victoria a securitatii. Multumim Dinu. Cornel Dinu.

In final, va reamintesc ca Dinu Cornel Dinu s-a nascut in 1948 la Targoviste, a jucat fotal, a antrenat, etc. El este autorul celebrei constatari “Argentinienii au un stil de joc borgesian.” Si pentru ca nu mai am timp, o voi explicita printr-un exemplu. Sa ni-l imaginam pe Riquelme inaintea executarii unui penalty. Situatie concreta: langa punctul cu var, Juan Roman zareste un alt jucator care plange.
– Cine esti tu si de ce plangi?
– Eu sunt tu dupa ce ai ratat penaltyul.
– Pai cum, deja l-am ratat?
– Nu tu. Eu. Eu sunt tu precum si tu esti eu.
– Si cum pot sa fac ca sa nu dau in bara si sa n-ajung sa plang ca mine?
– Nu poti lovi bara, bara e acolo doar ca s-o vezi lovind mingea.
– Adica nu exista?
– Nu.
– Dar am vazut mingea lovindu-se de ea.
– Mingea…
– … Este acolo doar pentru a fi vazuta lovindu-se de bara, stiu…
– Nu, ea este un alt motiv recurent al operei mele. Dupa meci o vei intalni in vestiar transformata in tigru. Nu oamenii ci mingile compun universul.

Heblu

Crespo: Roman! Roman! Trezeste-te! Ai luat o bricheta in cap. Eu ti-am zis sa nu facem deplasarea pe Giulesti. Ti-e bine?
Roman: L-am visat pe Borges. Juca argentinian.
Crespo: M..e Borges! Forza Sabato!

In incheiere, anunt ca voi incerca sa fac un interviu cu DCD. In cazul in care cei de la editura Minerva imi vor da mailul acestuia fara sa verifice acest site, mai exact acest post, inseamna ca sunt cu adevarat niste profesionisti care merita sa le fie furata marfa de un impieghat din Caracal ajuns cap de mop pentru barna unui securist.

Bine, eu am mai exagerat, cartile sunt ok. Puteti sa le cititi. 40 de lei impreuna parca.

SCA

Advertisements

2 thoughts on “Nu numai Marley zambea din iarba

  1. =))=))=))

    suntem in grafic.
    Dinu Cornel Dinu trebuia sa is descopere si el un talent. Oare ce o fi in mintea editurilor? Se bazeaza pe faptul ca lumea o sa fie atat de curioasa despre wtf ar putea sa scrie cornel dinu si o sa o cumpere sau cred sincer ca are ceva de spus, literar vorbind?

    the world is coming to an end, i tell you…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s