Oana Baluta:”Nu exista egalitate de sanse in Romania!”

Egalitate de şanse, discriminare pozitivă, acţiune afirmativă. Ne lovim cel mai probabil zilnic de aceste concepte şi trebuie să le avem destul de clar definite în minte ca să putem avea opinii în ceea ce le priveşte. De ce parte a baricadei eşti? Oana Băluţă, prep. univ. la FJSC încearcă să ne pună în temă:

Credeţi că există egalitate de şanse în România?

Nu cred că există egalitate de şanse în România pentru că nu vorbim în mod abstract de egalitate de şanse, ci de egalitate de şanse pe care o au anumiţi indivizi. Dar indivizii aceştia nu sunt oameni destrupşti şi asexuati, au nişte caracteristici concrete. Persoanele trebuie să se bucure de tratament egal şi de posibilităţi egale de afirmare, nu numai socială, ci si politică. Gândiţi-vă şi la educaţie. Copiii din mediul rural se bucura de aceleasi sanse de a urma o facultate comparative cu cei din mediul urban? Nu cred.

Dar ce parere aveti despre locurile de la facultati pentru copiii de etnie rromi si pentru moldoveni?

Ştiţi câte locuri sunt pentru copiii rromi? Foarte puţine. La noi e mai degrabă o problema de principiu: suntem de acord ca membrii unui anumit grup sa beneficieze de un alt tratament? Ideea este că acţiunea afirmativă e facută cu un anumit scop. În viata reala, oamenii respectivi nu se bucură de aceleaşi şanse. De aceea, s-a venit cu o politică ce tratează diferit acel grup. Educatia este foarte importantă în viata unui individ, iar statul roman uneori o recunoaste ca atare sau nu. Acţiunea afirmativă are şi măsuri bune, în măsura în care este şi monitorizată şi-ţi dai seama la final care sunt efectele. Dacă este prost gestionată, poate să aibă şi efecte adverse. Deocamdată, văd acum că sunt doar efecte adverse.

475_poza_mare3Credeţi că acţiunea pozitivă ajută la integrare?

Da, ajută la integrare pentru că este demonstrat statistic că odată ce un individ intră într-un grup care este mult mai bine pregătit şi acel individ tinde să ţină pasul cu acel grup. Este o măsură reparatorie, de stimultare, care merită să ofere şi altfel de repere pentru acea comunitate, oricare ar fi ea.

Credeţi că studenţii români înţeleg conceptul de discriminare pozitivă?

Nu prea inţeleg. De exemplu dumneavoastră aţi ales să folosiţi conceptul de “discriminare pozitivă”. E o sintagmă folosită d cei care sunt împotriva acestei măsuri. Eu folosesc “acţiune afirmativă” pentru că susţin acţiunea afirmativă în educaţie. Educaţia e foarte importantă pentru traseul individual al unei persoane. Dacă nu cunosc conceptele este pe de o parte şi vina studenţilor, dar nu numai vina lor. Evident că la noi în România acţiunea afirmativă a fost percepută eminamente negativ pentru că o seamă de intelecutali publici s-au pronunţat negativ la adresa acestei măsuri.

Ştiu că dvs predaţi un astfel de curs. Care e atitudinea studenţilor faţă de el?

Este prima dată când îl implementez, dar aş spune că sunt interesaţi, pentru că deşi e un curs facultativ, studenţii s-au înscris. Dezbaterile sunt foarte interesante. Pentru mine este o adevărată plăcere să ţin un astfel de curs pentru că mă confrunt cu reacţiile pe care le au pro şi contra faţă de acţiunea afirmativă sau discriminare pozitivă. Cred că un astfel de curs este benefic pentru că până la urmă promovează un grad mai mare de toleranţă şi de înţelegere. La nivel şcolar, curicula şcolară nu te ajută să înveţi toleranţa, să înveţi să respecţi egalitatea şanselor.

Vedeţi un astfel de curs implementat în programa liceelor?

Ar fi minunat să existe un astfel de curs în programa liceelor. E posibil să fie implementat în măsura în care se va discuta la nivel de Minister introducerea unor altfel de cursuri adică egalitate de şanse, cursuri de cultură civică, cursuri de filosofie politică care se şi facă, pentru că dacă îmi întreb studenţii dacă au făcut filosofie politică

Andra Matei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s