Ghidul amatorului de benzi desenate online

Pentru americani, în materie de comic strips tata lor e probabil Garfield. Care e cu desăvârşire neamuzant, dar deh, e oarecum un clasic. (Conceptul de “clasic” e lucrul acela enervant din cauza căruia am fost nevoiţi să citim torturi psihologice precum “Nicoară Potcoavă” în copilărie.) Pentru noi ăştia mai francofili, care ne pricepem mai bine, tata benzilor desenate e Pif (click pe link şi puteţi citi un număr întreg din 1969, scanat de un binevoitor). Acum nu mai facem colecţie de reviste desenate, se strică şi nici măcar nu-s ecologice. Dar există Internet, iar Internetul e plin de benzi desenate online, sau webcomics, ca să le zicem cum li se zice. Mai jos, câteva recomandări din experienţa mea personală de om cu mult timp de omorât.

Sinfest, de Tatsuya Ishida

sinfest
Ingrediente: Monique cea frumoasă, Slick care o iubeşte pe Monique, un tocilar, un porc, Dumnezeu păpuşar, doi îngeri, un predicator caraghios, Satana, două diavoliţe, un satanist caraghios, un dragon, Buddha, un desenator, un câine şi o pisică. Pe căţel îl cheamă Pooch (deci, Căţel), iar pe pisică Percival, ei sunt preferaţii mei. Adăugaţi sare şi piper după gust. În fiecare zi apare o bandă desenată alb-negru, iar duminica e colorată.

Copper, de Kazu Kibuishi
Copper e un băiat de vârstă incertă, Fred e câinele lui. Copper e relaxat şi binevoitor, Fred e bolnav de paranoia şi panică. Împreună se tot lamentează despre cât sunt ei de singuri, ignorând faptul că dacă ai pe cineva căruia să-i spui în fiecare zi că eşti singur, cel mai probabil nici nu eşti.
Desenatorul face un comic nou mai rar de o dată pe lună, ceea ce e foarte enervant. Dar ele sunt extrem de foarte frumoase.

Pictures for sad children, de John Campbell
“Desenele pentru copii trişti sunt scrise şi desenate de John Campbell. Sunt destul de okay. Sunt despre un sentiment rău pe care-l ai când te simţi bine, sau un sentiment bun pe care-l ai când te simţi rău. Sunt contraindicate copiilor trişti.”
Nu mă dau în vânt după comicul în sine, dar nenea John Campbell are oareşce idei simpatice pe blogul lui, cum ar fi hourly comics, adică un fel de twitter desenat (şi deci mult mai interesant) şi seria lui de “cititorii pun o întrebare, eu desenez răspunsul”.
Mai jos, răspunsul la întrebarea unui cititor ” de ce nu-mi spune niciodată maică-mea că mă iubeşte”.

mom1

xkcd, de Randall Munroe. Webcomic de dragoste, sarcasm, matematică şi limbaj

commitment
“xkcd” nu înseamnă nimic, nu vă bateţi capul. Randall Munroe a construit roboţi pentru NASA. Asta ar trebui să spună ceva despre nivelul glumelor lui. Mai precis, unele dintre ele pot fi înţelese doar cu un manual de fizică cuantică pe genunchi. Altele, însă, ajung şi până la neuronii noştri.

Advertisements

One thought on “Ghidul amatorului de benzi desenate online

  1. Probabil că pentru americani, tata stripurilor comice este fie Peanuts, fie Clavin and Hobbes, iar tata stripurilor serioase este ori Prince Valiant, ori Little Nemo. Nu-i foarte corect să compari o revistă-antologie diversă precum Piff Gadget cu un strip sindicalizat precum Garfield(care e amuzant, dar e posibil să fie o problemă de gusturi).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s