Kuki Constantinescu: “Bijuteria ca mestesug e pe cale de disparitie”

This slideshow requires JavaScript.

Care sunt particularitatile bijuteriilor create de dumneavostra?

Cred ca formele sint foarte clare si simple; minimaliste ca limbaj dar puternice ca forma (si aici ma refer mai ales la inele).

Te-ai autodenumit „stapana inelelor” sau asa te-a numit presa?

Eu m-am autodenumit asa, mai in gluma mai in serios si asa mi-a ramas numele.

De ce inele?

Aici e o chestie complicata… Asa mi-am inceput cariera, facind inele. Primul meu proiect a fost sa fac o bijuterie ascunsa si singurul meu gind au fost inelele. Cred ca porneste si de la ce iti place tie ca persoana sa porti. Te gindesti in primul rind la tine. Plus ca imi plac miinile si pe ele vreau sa le impodobesc cel mai mult. Un inel urias si generos e tot ce poti sa ai pe mina. Bratarile nu ma fascineaza deloc desi impodobesc tot mina.

Fiecare arist are un obiect care-l inspira. Pe dumneavoastra ce anume va inspira?

Am  fost intrebata de mai multe ori ce ma inspira si am raspuns ca strafulgerarile. Poate sa fie orice care nu are directa legatura cu bijuteria sau obiectul. Un gind, o stare,dar si tot ce vad. Daca strafulgerarile nu sint intretinute cu informatie si documentare se cam sting. Important e sa iesi mult din casa, sa te uiti pe carti sa observi lucruri si sa existe perioade de crestere chiar daca sint rare. Trebuie sa inaintezi cu pasi mici dar siguri.

Care este dupa dumneavostra viitorul bijuteriei?

Bijuteria ca mestesug e din pacate pe cale de disparitie. Altfel, nu cred ca va disparea vreodata. Nevoia exista. Ori se merge pe bijuteria concept, la granita cu arta, ori exista si cea de-a doua categorie: accesoriul – pe care eu nu-l agreez cel putin ca definitie.

Care sunt proiectele la care lucrati acum?

Acum, voi avea o expozitie impreuna cu sora mea Daniela Balaneanu la galeria Anaid de seara galeriilor, pe 16 mai. Este o expozitie de pictura de data asta dar va contine si obiect, in cazul meu.
Urmatorul proiect va fi pe undeva la sfirsitul lui septembrie, inceput de octombrie, la Institutul Cultural Roman din Stockholm. O expozitie de bijuterie impreuna cu fostul meu maestru, Wolfgang Gessl si cu Vlad Andrei Gherghiceanu, orfevrieri si ei.

Cand vom vedea o noua expozitie cu bijuteriile create de dumneavostra?

In Bucuresti sau Romania, inca nu stiu. Probabil, la anul la cea de-a 3a editie Extins.

In ce magazine se gasesc actualmente bijuteriile create de dumneavoastra?

In Bucuresti bijuteriile mele se gasesc la concept store-ul Rozalb de Mura.

Care este piatra pretioasa preferata?

Cuarturile, mai ales cel roz si cristalul de stinca. Diamant neslefuit si aproape orice piatra. Cu cit le cunosti mai bine si te uiti la ele mai indelung, cu atit le indragesti mai mult.

De ce lucrezi in mod special cu argintul?

Eu am fost educata ca silversmith. Asta am studiat. As fi putut alege auraria dar de cind ma stiu mi-a placut “argintiul” si nu “auriul”. Acum insa am inceput sa indragesc aurul galben  foarte mult (cel alb nu-mi place), insa la cit a crescut pretul aurului, te limitezi doar la comenzi.
Insa imi place foarte mult sa lucrez cu argintul, il cunosc mai bine, stiu cum se comporta la prelucrare, il simt.

In ce mod sunt afectati bijutierii de criza financiara?

Bani mai putini pentru ceva ce nu e vital. Comenzi mai rare poate, desi pina acum nu simt criza in nici un fel.

Ce tip de bijuterii fac ca lookul unei persoane sa fie unul vulgar?

Nu stiu, banuiesc ca daca persoana e vulgara, poate sa poarte chiar margaritare si sa nu schimbe nimic. Persoana face bijuteria. Bijuteria doar atentioneaza asupra persoanei. O face vizibila…….

Ce sfaturi le-ati da tinerilor care vor sa urmeze aceasta profesie?

I-as sfatui sa invete meserie cit pot de mult. Stim ca de invatat nu o sa invatam niciodata aceasta meserie, atit e de complexa si cere enorm de mult exercitiu.
Daca mai exista vreun meserias in Romania, atunci sa-l caute si sa afle cit se poate de mult de la el. Pe cit posibil, sa studieze si in afara. Aici meseria asta e cu totul altceva, se lucreaza diferit desi baza e aceeasi. Cam asta ar fi sfatul meu. Nu prea poti sa fi autodidact in meseria asta.

T.V.A.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s